Wie is Stephen Boonzaaijer?

Stephen Boonzaaijer (1940), stichter en inspirator van De Bondgenoot, is een veelzijdig en visionair mens. Behalve psycholoog, theoloog en filosoof, is hij ook schrijver/dichter en mysticus. Al op veertienjarige leeftijd raakte hij gegrepen door schrijvers als S. Kierkegaard, C. Jung, M. Buber en F. Dostojewski. In 1973 werd hij hervormd predikant in Friesland, en in 1978 voorganger in Barneveld. Negen jaar later richtte hij Zorg-Leefgemeenschap De Bondgenoot op, omdat hij zag hoe groot de nood onder de mensen was en hoezeer de eenzaamheid in de samenleving als een ziekte woekerde. De toenmalige kerkenraad nam hem dit initiatief niet in dank af en er volgde een breuk met de kerk.

Oecumenische Streekgemeente

Vanaf die tijd werd er een alternatief gevormd: de Oecumenische Streekgemeente (OSG). Tot op heden is Boonzaaijer daar pastor en zo nu en dan is er een gastspreker. Elke zondag komt deze Vriendenkring bij elkaar om onder de inspiratie van Boonzaaijer het leven en de relatie met God te vieren in een vrije en moderne liturgie, waarin de dialoog een grote plaats heeft.

Bibliografie

Als schrijver publiceerde Boonzaaijer boeken die getuigen van een positieve en profetische visie op het menszijn in deze wereld. In 1975 verscheen onder het pseudoniem Stefan Anders “Voorbij het eerste treffen, Mystieke geschriften van een tijdgenoot.” In 1991 zag een bundel van zijn meditaties het licht: “Het dwaze van God.” In het gewaagde “Thuiskomen bij God” (1994) nam hij afstand van het traditionele dogmatische geloof en ontvouwde hij een nieuwe visie waarin God en mens in een warme relatie samen optrekken. Het boek is tevens ‘een protest tegen het klein maken van de mens’ (Prof. J. Veenhof). Hiermee werd Boonzaaijer de grondlegger van de relationele theologie.

In 1996 verscheen “Een engel op bezoek”, een mystieke zoektocht naar de zin van het leven aan de hand van een engel.

In 2015 schreef hij “Het Paas-Epos”. Het universele drama van liefde, verraad, Godsvertrouwen en bodemloze Godverlatenheid. Het verhaal van een schandalige dood en een opstandig respons.

In 2016 gaf hij in “Leven en wonen op één erf” een getuigenis van hoe De Bondgenoot tot stand kwam. Bedoeld als aanbeveling voor hen die een leefgemeenschap willen oprichten en “om iedereen met hart voor het (mede)menselijke avontuur aan te spreken, om te blijven dromen over de kunst van samenwonen en samenleven.” Het boekje is te koop voor € 9,95 excl. verzendkosten.

Boonzaaijer schreef honderden artikelen en gedichten over de betekenis van spiritueel leven in een wereld vol pijn; altijd gedreven, eerlijk en scherp. Hij toont daarin dat menswaardig leven een leven is tegen de draad in: wég uit de vanzelfverzekerdheid en zelfhandhaving. Een leven waarin een mens er helemaal mag zijn.

Heeft u interesse in één van de boeken? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer weten over Stephen? Kijk ook eens op http://stephenboonzaaijer-mysticus.eu/

Het Paas-Epos en voordrachten

Een van de meest inspirerende publicaties van Stephen Boonzaaijer is het Paas-Epos. Een revolutionair verhaal, over in opstand komen en radicaal kiezen voor een leven in het licht en in de vrijheid. Rond Pasen geeft hij voordrachten in gemeenten, ordes, verenigingen en andere groepen. Het Paas-epos is te koop voor € 9,95 excl. verzendkosten. Neem voor meer informatie contact met ons op of kijk op http://stephenboonzaaijer-mysticus.eu/voordrachten/.